De 200 offentlige systemer i Danmark


Jeg deltog i Data3Goods meget fine høring inde på Christiansborg forleden. Det handler om værdien af vore data, inklusive en bedre udnyttelse af personlige data, og meget andet. 

En af indlægsholderne arbejdede med at få koblet vore forskellige offentlige datasiloer sammen i en eller anden styrelse. Han sagde noget sjovt:

"Vi har ikke ét offentligt system i Danmark. Vi har ca. 200: Ca. 100 kommuner og ca. 100 ministerier og styrelser."

Det er jo helt rigtigt. Detfor kan en borger ikke "bare" få adgang til de data "det offentlige" ("de offentlige" var måske en mere korrekt betegnelse?) har på dem.

Det ser ud til, at Staten er i gang med at vedtage med sig selv (og deres villige lemminger, nemlig MF'erne), at det er bedst at undtage De Offentlige fra GDPR - med nogle meget få undtagelser. Det undrer jo ingen. Herremanden bestemmer over Herremanden. Men det kunne alligevel blive interessant, hvis man tvang De Offentlige (ikke kun Staten) til at få styr på deres data og være åbne om dem og dele dem med borgerne, ikke?

I Estland kunne man tænke det hele forfra, da Russerne skred i 1991, og man var fast besluttet på, at borgerne skulle have tillid til Staten, hvis Staten på den anden side ville sikre "strong identity", dvs. et effektivt system med CPR-agtige numre, osv.

Så man lavede offentlige IT-systemer, hvor alle borgere hele tiden kan se, hvem der har kigget på hvilke af deres data. Selv efterretningstjenesten og politiet bliver logget offentligt (dvs. så borgeren, som de har kontrolleret, kan se det efterfølgende). 

Borgerne skal have fuld tillid til det offentlige for at det offentlige kan forlange strong identity, siger de derovre.

Prøv f.eks. at læse denne fremragende artikel af Mads Elkær, Computerworld DK:

https://www.computerworld.dk/art/239575/han-er-oeverste-cio-i-estland-saadan-har-estland-bygget-digitale-systemer-i-verdensklasse-til-staten-bankerne-og-borgerne

Vi har noget, der næsten er strong identity, omend det mere minder om et lånerkort til Biblioteket rent sikkerhedsmæssigt. Men vi har ikke mulighed for bare at gå ind online og se, hvem der har kigget på hvilke af vore oplysninger. 

Imagine...

Gad vide - og det er her jeg gerne hører læsernes synspunkter - om følgende kunne lade sig gøre:

Projekt 1: Indførelse af ægte, strong identity ligesom i Estland - så kunne vi også slippe for de åndssvage papkort, der - get this - sendes ud med Posten og tager en uge eller tre før de ankommer?

Projekt 2: Logning af De Offentliges aktiviteter for den enkelte borger, således at vi alle kunne checke op på, hvem af dem, der kigger på hvilke af vore data (som jo retteligen tilhører os selv)?

Projekt 3: Lave en digital platform for borgerne, hvor de nemt kunne sende anmodninger om dataindsigt til alle de relevante, offentlige dimser? F.eks. alle de kommuner og amter/regioner man har boet i de sidste 50 år, motorregistret, Skat, Det Syge Væsen, hospitalerne, osv?

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

​Historien om min nøgenvideo på nettet, Grethe Andersen og kødkurven... Den fulde og sande historie denne gang!

Vi er nødt til at tale om sikkerheden hos Centeret for CyberSikkerhed (CfCS) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE)

Historien om Oracle i Danmark - TPI, DDE og den slags...