Historien gentager sig (ikke).

Det ville være skønt, hvis man kunne se et mønster i noget komplekst og dermed forudsige, hvad der vil ske. 

Men det kan man ikke. 

Mange har prøvet på mange måder i mange år. Tag f.eks. Marx. Han læste alt, hvad der var skrevet om en masse emner, og så havde han ellers set lyset. Med afsæt i fortiden forudså han fremtiden og det kom der nogle konkrete ting ud af:

- En ideologi, der har givet en masse mennesker håb om et bedre liv, for derefter at give dem et miserabelt liv. Forleden hørte jeg om en ældre kvinde fra Ukraine, der besøgte Danmark for første gang. Hun havde set sig rundt og sagt: "Det var sådan socialismen ville se ud - det lovede de os!" :-). 

- En gennemgang af historien set med hans øjne, som var og er sjov at læse. God underholdning. Fine iagttagelser og ind imellem og nogle gode pointer.

- Nogle økonomiske teorier, der beviseligt er forkerte - f.eks. lavede han en eklatant regnefejl, som vi blev undervist i på første år af Polit-studiet.

På samme måde har vi en masse økonomer og andre viise folk, der mener at kunne se mønstre i fortiden. Ved at kigge sig godt og grundigt over skulderen mener de, at de kan se fremad.

De kan se mønstre, cyklus'er, og lignende for alt lige fra solpletter til økonomiske op- og nedture. Og hver gang der kommer en nedtur eller optur i f.eks. "økonomien" (hvad det så ellers er for noget - det kommer jeg tilbage til i en anden blog), så kan man være sikker på, at pressen finder en person, der forudsagde det.

Og se, dét er rigtigt: Der er ALTID én eller anden, der har forudsagt en hændelse. Altid. Det skyldes selvfølgelig, at der hele tiden bliver forudsagt hændelser af enhver art. Nogle gange, fordi folk vitterligt tror på deres eget sludder, andre gange fordi man prøver at få gang i ens forretning (f.eks. hussalget). 

Men når en eller anden, der nu er udnævnt til guru, skal forudsige den næste op- eller nedtur - eller tsuname eller tørke eller regn - viser det sig uden undtagelse, at det kan de ikke. Og de kunne heller ikke før. De ramte bare heldigt ned i netop denne hændelse, som gav dem status af guru.

Der ER intet system. Der er kun en hulens masse ting, der interagerer på bedste, kaotiske vis.

Det er selve kompleksiteten i komplekse systemer, der gør, at man ikke kan regne den ud. Naturligvis. Lad os tage samfundet og "økonomien": Hver af os træffer en række personlige valg på egne og andres vegne non-stop. 

Lige nu skriver jeg på en blog. Bagefter flyver jeg fra Cluj til München og videre til København. I aften går jeg muligvis på Café Mandela for at høre Mila synge. Måske tager jeg metroen fra lufthavnen til Hovedbanen, måske tager jeg Øresundstoget. Måske bliver jeg hentet af en eller anden, der vil fejre Valentinsdag med mig. 

Hvad alle de andre i flyene og i toget og til koncerten i aften skal lave og har planlagt er nok ligeså uforudsigeligt og individuelt. Læg alt det sammen og prøv så at lave en model for dét, der kan forudsige ting og få det hele til at gå op i en højere enhed. Nej, vel? Rent statistisk kan det selvfølgelig ikke lade sig gøre - heller ikke med supercomputere, AI og quantum og gang i den på alle måder. Beklager.

Derfor er det f.eks. stadig sjovt, lærerigt og interessant at læse f.eks. Lars Tvedes begavede overvejelser om cykler i økonomien, i samfundet, i styreformer, emperiebyggerier mv. - men det kommer aldrig til at gå som han forudsiger. Og det samme gælder for alle de andre, der prøver.

Og for at gøre det HELT klart: Jeg har mødt og talt med Lars Tvede et par gange, læst og lyttet til en del af hans tanker og skriverier og finder ham umådeligt venlig, empatisk, klog og klartseende. Dette har intet med ham som person at gøre. Han kunne jo måske også med rette svare mig: "Nørgaard - hvis du er så helvedes klog... Hvorfor er du så ikke rig?", og jeg må give ham ret :).

Det var bare det jeg ville sige. Tag det roligt. Nedturen kom alligevel ikke sidste år. Den kommer nok heller ikke i år. Men hvem ved? Hussalget vil iøvrigt gå både op og ned afhængig af tid og sted i de kommende mange, mange år. Så ved I dét.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Historien om Oracle i Danmark - TPI, DDE og den slags...

Velkommen, min Steve Jobs-fyring - og de tre nye bikse...

Ny Offentlig Skat ...