Hovsa-Olsen. Jaywalking. Danske fordomme om amerikanere.

Tre emner denne gang, som intet har med hinanden at gøre:

1. Hovsa-Olsen.
2. Jaywalking.
3. Danske fordomme om amerikanere.

Lad os tage dem i omvendt rækkefølge:

3. Danske fordomme om amerikanerne.

Jeg læste på Louisiana State University fra 1982-1983 (Sophomore Year, eller andet år). Det var fantastisk. Jeg lærte en masse om USA og alle de forskellige mennesker derovre, og fik afprøvet nogle holdninger mv.

Så kom jeg tilbage til Danmark og prøvede at fortælle - lidt begejstret har man vel lov at være - at det var et fantastisk land med nogle skønne mennesker. Og selvfølgelig også en masse problemer.

Så skal jeg ellers love for, at Den Danske Fordomsmaskine trådte i kraft :-). Jeg blev informeret - med meget stor autotitet i deres stemmer - af en masse mennesker, der ikke havde været i USA, men nok passede deres daglige læsning af Politiken, at:

1. Amerikanerne er ikke flinke. De er overfladiske. Meget stor forskel. Basta.

2. Amerikanerne er kun servicemindede fordi de får drikkepenge. At de også er det i butikker, hvor man ikke giver drikkepenge, har intet med sagen at gøre. Faktum.

3. De er onde mod de sorte. Ved intet om omverdenen. Kan ikke tale andre sprog. Spiser usundt. Og selvfølgelig betydeligt dummere end danskerne. 

Efterhånden som mine venner og bekendte selv rejste til USA og blev bidt af det var det jo interessant at høre dem have nogle lidt andre holdninger end ovenstående efter rejserne. Men der sker altså et eller andet uforklarligt i luften på vej hjem - de glemmer helt, hvad de mente før de tog derover :-).

Omvendt havde jeg set underlige ting som mennesker (mest kvinder, i øvrigt - meget mærkeligt), der betragtede deres katte og hunde som mennesker/børn, og talte til dem og anså dem for at være det vigtigste i deres liv i stedet for bare at være husdyr.

Eller hvad med det der fænomen de havde dengang i USA med at køre deres børn i skole i stedet for at lade dem cykle? Og i det hele taget hele den der mentalitet med hele tiden at holde øje med børnene af angst for, at der skete dem noget - helt vildt.

De spiste ganske rigtigt for meget. Og så rigtigt meget TV i forhold til danskerne.

Det er ret sjovt at se på nu....

Nå, men jeg kan sgu' stadig høre danskere have de samme tre fordomme nu om dage. Og alle som én har de ikke været i USA. Ja, og så selvfølgelig Maria Krarup, der går all-in på narrativet på den ekstemte højrefløj (alt-right) om, at Rusland er fantastisk og USA er Den Store Satan. Fantastisk at leve i et land, hvor en præst kan prædike den slags og blive valgt ind i Folketinget, ikke? Det er ellers kun i USA man ser den slags :-).

Åh ja, og så fortalte jeg på min rejse for nyligt til Chicago nogle af mine venner om Vildsvinehegnet og alle dets huller og flydespærringer. Det nægtede de næsten at tro på. Og Fangeøen til en milliard. Og Burkaforbudet. Og andre vigtige ting.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2. Jaywalking.

Jaywalking er det amerikanske skældsord for at gå over for rødt og generelt som fodgænger ikke at følge færdelsloven, etc.

Det sjove er, at det blev bevidst lanceret som et led i en kampagne finansieret af Henry Ford, som skulle få dem, der hidtil havde haft ret til at gå på vejene, ind til siden, så hans biler kunne drøne frit rundt.

True story. Jeg troede heller ikke på den første gang jeg hørte den. 

Dengang i begyndelsen af 1900-tallet var ordet "jay" meget negativt og blev sat på alt muligt, f.eks. Jay-towns, som var rigtigt dårlige byer, hvor ordentlige mennesker ikke skulle tage hen.

Alle gader havde indtil da bare været steder, hvor mennesker frit kunne færdes til fods, på Væltepeter, på hest eller med - hovedsaligt elektriske - automobiler. Men billisterne begyndte at blive irriterede, og Henry var åbenbart bekymret for salget af biler, hvis de ikke kunne køre frit og hurtigt.

Derfor kampagnen, som skulle ændre folks opfattelse af, hvad en gade var for, nemlig biler:

https://cdn1.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/2934608/Norton_Street_Rivals.0.pdf

Når jeg færdes i København i dag går matematikken simpelthen ikke op, selvom jeg intet som helst har imod biler. Det giver ingen mening, at smalle gader fyldes op af ganske få biler, der fylder rigtigt meget i forhold til deres enlige passager/chauffør, mens fodgængere og cyklister, der intet fylder, skal køre inde i siden. 

Men det kan vi så takke hele den lobby for. Det kunne være sjovt at forestille sig en udvikling, hvor fodgængerne og cyklisterne havde haft flere penge end Henry Ford og hans venner :-).
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1. Hovsa-Olsen.

Vi kender vel alle historien: Et Harpoon-missil gik af fra et dansk krigsskib under en øvelse, hvor det kun skulle have været simuleret. Manden, der var uddannet i at udføre dette, Olsen, udbrød "Hovsa", da missillet røg afsted.

Det satte heldigvis kursen mod Sjællands Odde i stedet for mod den Molsfærge, der ikke var alt for langt væk. Da det er et missil af den såkaldte "sea-skimming"-type, der flyver lavt henover havoverfladen, opfattede det hjemløse missil, der nu ledte efter et mål, Sjællands Oddes kyst og træer som en stor bølge og gik derfor opad, men ramte så et træ og eksploderede.

Det beskadigede tæt på 100 sommerhuse, hvoraf omkring tre var helt ødelagte. Det var uden for sæsonen og ingen kom til skade. Meget dansk ulykke.

Producenten McDonell-Douglas var ved at afslutte nogle store kontrakter med Grækenland og Tyrkiet (smart - så kan de kæmpe mod hinanden) og fik udvirket, at den danske undersøgelseskommission fik et medlem fra dem. Helt uhørt, og virkeligt vildt at tænke sig. Og meget, meget slapt af Danmark.

Kommissionen konkluderede, at det var Olsens skyld, men rapporten og undersøgelserne kunne desværre ikke påpege noget som helst forkert han havde gjort i forhold til manualen. Intet.

Så han fik skylden og måtte på pension. Den dag det uafhængige magasin Olfi får fat på, hvem der egentlig stod bag denne ugerning mod den hæderlige mand Olsen, bliver jeg glad.

At denne sag og oversættelsen af Jægerbogen ikke har fået konsekvenser for de egentlig skyldige er bare usundt. Vi ved det jo godt allesammen, men det ties ihjel.

Honnør for Olsen!




Kommentarer

  1. Dejligt med en, der tør udfordre fordommene i stedet for at gøre det, der lønner sig bedst: bekræfte dem.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Historien om Oracle i Danmark - TPI, DDE og den slags...

Velkommen, min Steve Jobs-fyring - og de tre nye bikse...

Ny Offentlig Skat ...