Kan vi lave egne servere, mobiltelefoner, routere mv., eller er vi nødt til at lade Kina styre det i de næste 100 år?

Dette indlæg er "langt ud", indeholder "fantasi-scenarier", og er bestemt ikke udtryk for, at jeg tror jeg kender nogen stor sandhed på området. 

Snarere kunne jeg ønske mig, at vi begynder seriøst at snakke om et nærmest forbudt emne (på linie med GMO, Atomkraft og andre gode ting, som man ikke må tale om i Danmark), nemlig lokal produktion af følsomme ting, uafhængighed af Kina, national stolthed og deslige....

Jeg blev inspireret af et indlæg i Version2's nyhedsbrev her til morgen - et nyhedsbrev, der er et af de allerbedste i Danmark, i øvrigt. Jeg kan kun anbefale det, og ikke kun fordi jeg sidder i IDA IT's bestyrelse :-).

Den spændende og begavede Poul-Henning Kamp (PHK) er altid værd at lytte til, når han f.eks. blokker på Version2 - og her er hans indlæg fra i dag, som indeholder nogle meget væsentlige problemstillinger, kritik af den nuværende dagsorden på Cyber-området og nogle konkrete råd til, hvad man bør gøre.

https://www.version2.dk/blog/problemet-hverken-kina-eller-huawei-1087437 

PHK's pointe er - kort fortalt - at der ikke findes reel sikkerhed på nettet, heller ikke "End-to-end security" (fordi "end-points" ofte er en telefon), og at den ene teleleverandør kan være lige så god som den anden, og at det hele alligevel er noget USA bestemmer, fordi vi er en lille nation. 

Hans afslutning på indlægget forstår jeg dog ikke - hvad er det for en ordre vi har fået fra USA på dette punkt? 

Og hans svar på de mange spørgsmål og kommentarer viser en mand, der både er klar til at kalde Kina et demokrati og intenst mener, at det er ligegyldigt for os, om vi er allierede med USA eller Kina. Han lider vist af den type USA-had, som var så udbredt i 60'erne/70'erne, og han kommer ud på dybt vand et par gange, hvor der bliver spurgt grundigt ind til hans påstande.

Men: Uanset om man er enig eller uening med PHK i de mere ideologiske betragtninger (jeg er personligt uenig), så har han nogle rigtigt gode pointer, og en hulens masse reel viden, omkring End-to-end (E2E) kommunikation/sikkerhed, om vore fjendebilleder og om omkostningen ved at producere chips mv. selv.

Globaliseringen og Kina-effekten har bragt os ufattelig velstand og en masse fantastiske fordele på Jorden. Konkurrence på markeder, hvor der er regler og sanktioner virker. Åbenhed virker. Med andre ord: Markedet virker - når det får lov. Det virker, når der jævnligt slås ned på monopoler og oligopoler samt banditter, der ikke følger reglerne.

Et eksempel på, hvor meget bedre verden er blevet og stadig bliver hver dag, er Kina, hvor 700-750 millioner mennesker levede i fattigdom i 1990, mens det i dag er under 10. 

Et andet, at vi hvert eneste døgn hiver 137.000 mennesker ud af fattigdom på verdensplan, og at det har gået for sig med samme hast hver eneste dag i de sidste 25 år. 

Vi kan tale og lave videosamtaler gratis med alle på Jorden, vi kan kommunikere og udveksle synspunkter med næsten alle på Jorden, og det er blevet utroligt nemt at se, hvad andre finder på og lade sig inspirere af det (tak, YouTube :-) ). 

Det er ingen kunst mere at få lavet ting, hvor det er billigst (og hvor man ofte derfor hjælper mest med at sætte en god udvikling i gang).  

Antallet af mennesker, der lever i demokratier stiger meget hurtigt, mens antal døde pga krige, konflikter, terror og bandehalløj nu er lavere end det antal mennesker, der begår selvmord (og det tal falder også drastisk i disse år). 

Men jeg tror, at det nu er tid at "svinge pendulet lidt tilbage", dvs. kigge på lokale udviklinger fremfor blot hele tiden at råbe "global" og "international". 

Man kan se tegnene på dette alle steder og på alle planer: 

- Det er ikke mere så smart at kræve vore vigtigste samfundsfunktioner solgt til udenlandske kapitalfonde, der så sælger dem videre efter forgodtbefindende og i øvrigt er bedøvende ligeglade med borgerne i Danmark. TDC kan stadig ikke levere fiber i København.

1. Der er stigende fokus på digitale problemstillinger, digitale rettigheder, digital sikkerhed, de store tech-firmaers massive indsamling af meget personlige data om os, osv. 

2. Det bliver bemærket, at interesseorgansationer som Dansk Erhverv og Dansk Industri lige nu står i et vadested: Skal de fortsætte med at lade de af deres medlemmer, der repræsenterer store, udenlandske bikse, styre dagsordenen for Danmark (og dermed DE's og DI's anbefalinger til politikerne), eller skal de fortsat gøre sig fortjent til at bære det første ord i deres navn ("Dansk")? 

Når Microsoft, IBM, Oracle og andre cloud-leverandører kæmper ihærdigt imod vores Krigsregel inde fra DE og DI, så skyldes det jo, at de vil have lov til at lægge alle data ud i deres cloud rundt om i Verden. Det skal DE og DI da ikke bare støtte. 
https://www.computerworld.dk/art/245331/mogens-noergaard-afskaffelse-af-krigsreglen-er-dumt-paa-ethvert-plan-men-det-vil-ske-alligevel

3. EU begynder at give seriøse bøder og slå hårdt ned på de store teknologi-bikse, blandt andet dem, der kaldes FAANG'erne (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), og selvom de snor sig og prøver alle mulige tricks, så er reaktionen mod dem kraftig og vedholdende. Google betaler eksempelvis nu mere i bøder til EU end de betaler i skat: 

https://www.computing.co.uk/ctg/news/3070492/google-now-pays-more-money-in-eu-fines-than-it-pays-in-taxes

Den reaktion kaldes "techlash", en forkortelse af "technology backlash". I USA er Kongressen og Senatet heller ikke så imponerede af dem, og der tales om at bryde disse giganter ned i mindre enheder for at sikre konkurrence på markederne, og dermed skabe mindre ulighed for lønmodtagerne.

Kan vi reelt selv lave servere, routere, mobiler, laptops, mv. i EU - sådan HELT fra grunden af, med egne chips og alt det andet? Selvfølgelig kan vi det, hvis vi vil. Det vil være hårdt og hamrende dyrt, men også have en masse fordele. Der laves mange specialiserede chips allerede, endda i Danmark, men selvfølgelig ville kraftige chips til servere mv. være i en helt anden boldgade. PHK estimerer en avanceret chip-fabrik til at koste 100 milliarder kroner. 

Jeg tror det vil give os et vældigt boost at begynde seriøst at tænke i selv at stå for high-tech-produktion (og spare en masse transport og CO2 :) ) i EU eller i Danmark.

Vi kunne starte med at 1) Sætte os nogle mål på området, 2) Afdække hvad vi kan nu, på kort sigt, og på langt sigt og 3) Lægge en strategi, der har til hensigt at bringe os hen til en tilstand, hvor vi har meget mere sikkerhed end i dag.

Nu vil jeg spørge PHK, hvad han mener med afslutningen på sit indlæg :-).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Historien om Oracle i Danmark - TPI, DDE og den slags...

Velkommen, min Steve Jobs-fyring - og de tre nye bikse...

Ny Offentlig Skat ...