Historien om Oracle i Danmark - TPI, DDE og den slags...


Der er nogle "historier", der ofte fortælles blandt gamle mænd, inklusive mig selv. 

Der er f.eks. den med mobileventyret i Nordjylland, der brat stoppede, da man ikke mente, at GSM var lige så godt som NMT (Nordisk Mobil Telefon), selvom GSM var den vedtagne, internationale, fremtidige standard... hvorefter et gummistøvle- og kabel-firma ved navn Nokia så en mulighed for at komme ind på et helt nyt marked. 

Og så er der historien om, hvordan Danmark kunne være blevet en virkelig sværvægter indenfor Oracle-verdenen.

Engang i slut-70'erne eller begyndelsen af 80'erne hører en fyr i Ålborg om en ny type database, som et firma ved navn RSI havde lavet i Californien. De havde lavet en database til CIA, som de kaldte Oracle, fordi den kunne svare på alt. Eller noget. 

Fyren - Tom Pedersen - så en mulighed og inviterede de to grundlæggere - Larry Ellison og Bob Miner - til Ålborg for at få en ordentlig introduktion til det europæiske marked. Det sagde de ja til, og SÅ fik Tom travlt. Han hyrede nogle vikarer, lejede et stort kontor, placerede skriveborde, skrivemaskiner, papir i stakke, og vikarerne så det lignede et or'n'ligt sygt firma, som man vel siger nu om dage.

Så kom gæsterne, og de blev med en vis hast vist gennem kontorlandskabet og ind i mødelokalet, hvor Tom havde anbragt en Europa-kort på væggen. 

Derpå viste han, at afstanden fra Ålborg til nordspidsen af Norge var den samme som afstanden fra Ålborg til Rom og erklærede så, at "Ålborg is the center of Europe", hvilket Larry og Bob hoppede på, og så gav de Tom distributionsretten til Oracle's software (de skiftede navn fra RSI til Oracle) i hele Europa. 

Tom stiftede firmaet TPI (Tom Pedersen International) i en fart. Jeg tror endda min ven Kim tegnede deres logo med vikingeskibet.

Det var noget af et scoop, hvis ellers Tom havde gjort noget ved det. 

Men nej. 

I stedet for at lave en kæmpestor, europæisk ting ud af det hyrede han nogle få gutter (og gudinder), som så arbejdede nede i Schweiz for nogle farma-bikse med at lave Oracle-systemer. De kunne ikke engang bo i landet, men måtte bo i Tyskland og så køre over grænsen på arbejde hver dag. De lå også og drønede op og ned ad Autobahnen (i store biler fra Tyskland, så det var OK for de fleste af dem), og holdt nogle gode, tekniske møder, etc. i Danmark. Men det blev ved det.

I midt-80'erne etablerede Oracle så et europæisk hovedkvarter i Holland og opsagde TPI-aftalen (som aldrig havde givet dem noget af værdi) og en håndfuld eller så af sekretærer mv. flyttede faktisk fra TPI i Ålborg til Holland og blev ansat i Oracle dernede. Flere af dem kommer stadig til reunions for gamle Oracle-arbejdere, når der holdes noget i Holland :-).

Så det var den ene chance vi havde.

Den anden var også temmelig usædvanlig: I begyndelsen af 80'erne vandt Dansk Data Elektronik en kæmpeordre på at lave et bibliotekssystem. Dertil skulle der bruges en god database. Man sendte derfor fra DDE's side en nyuddannet datalog ved navn Martin Jensen til Californien for at se på de tre vigtigste spillere inden for relationsdatabaser (som var det hotte på det tidspunkt). Martin besøgte Oracle, Sybase og Informix (så vidt jeg husker), og kom hjem med anbefalingen om at vælge Oracle. Ikke fordi det var den bedste teknologi (det var det bestemt ikke på det tidspunkt), men fordi de, i følge Martin, havde den bedste vision for, hvad de ville med teknologien.

Og så kom scoopet: Martin og andre fra DDE fik udvirket, at Oracles kildekode blev sendt til DDE (på tape, forstås), hver gang der kom en ny release af koden. Og så sad de ellers og fik den til at køre på DDE's Supermax-computere. Det lyder måske ikke i sig selv specielt interessant, men det var det alligevel:

For det første var det den eneste aftale af den art Oracle nogensinde lavede. Ingen andre platforme/leverandører fik lov til at modtage Oracles kildekode, så Martin og hans gruppe på 10 folk eller flere havde som de eneste i Verden udenfor Oracle adgang til at se, hvordan Oracle virkelig var skruet sammen.

Det førte til, at DDE-kunder kunne modtage et teknisk kompendium nogle gange om året med tips og tricks omkring brugen af Oracle-ting, som var noget af det bedste på markedet.

Da man nåede til version 7 af Oracle (midt-90'erne) stoppede Oracle legen, men fra version 3 til 7 havde vi en flok danske supereksperter udi i Oracle :-). Ikke, at det blev brugt til noget af DDE (de har nok ikke forstået, hvilket potentiale der lå i det), men alligevel :-).

Jeg stiftede i øvrigt den danske Oracle-brugergruppe i 1987 sammen med Mogens Egan (som havde fået idéen en dag, hvor vi sad på vores fælles kontor i Sparekassen SDS), og det stiftende møde fandt sted hos DDE i Herlev, hvor en af de første talere var Stig Hølledig, der fortalte, at Tom Pedersen var omkommet ved en ulykke i Afrika.

En af de ting jeg gjorde som næstformand i OUG/DK (Oracle User Group/Denmark) var at lave et tykt vred papir til alle medlemmerne fire gange om året med tips og tricks, mv. Meget af det kopieret fra DDE's Tips & Hints, eller hvad det nu hed. 

Så en dag kom Martin Jensen hjem fra nogle møder med de store Oracle-gutter i Californien, og havde en vaskeægte sensation med sig: De tekniske bulletiner fra Oracle US Support!

Disse tekniske bulletiner blev skrevet af dygtige folk derovre og var til kæmpe hjælp for kunder og medarbejdere. F.eks. indeholdt en af dem forklaring på fejl-koderne i et rapport-værktøj, der hed RPT/RPF (lang historie). Den bulletin var det eneste sted man kunne finde forklaringen på fejlen RPT-00001, feks. 

MEN: Der var US Support og der var International Support. De sad begge i Oracles hovedkvarter i Californien, men de talte overhovedet ikke sammen. Og det var US Support, der havde lavet bulletinerne, så det var kun amerikanske kunder, der kunne få glæde af dem. Fantastisk.

Så når man f.eks. sad som dansk kunde eller medarbejder (i f.eks. Oracle Danmarks Support), så kunne man ikke finde ud af, hvad RPT-00001 betød og hvad man skulle gøre ved den. Fantastisk.

Fan'me, om ikke Martin Jensen havde fået lov til at fotokopiere alle de tekniske bulletiner af en af de helt store herrer derovre, hvorefter han tog det med til næste brugermøde, som jeg tror blev afholdt hos DSB i Sølvgade. Så tog jeg dem og fotokopierede dem og sendte dem ud til alle medlemmer af OUG/DK. Lidt forskel har jeg alligevel gjort!

Jeg stiftede senere (1997) en ny afdeling i Oracle Danmark (som jeg fik job hos i 1990) ved navn Premium Services, og jeg tror jeg endte med at ansætte de fleste fra Martins afdeling, inkl. ham selv, samt en hel del ex-TPI'ere. DDE og TPI gik nemlig ned ad bakke af forskellige grunde, og det kom så mig til gode....

Men hvem ved, hvor det danske Oracle-eventyr kunne have endt, hvis TPI og DDE havde tænkt lidt anderledes.....

Tak til alle pionererne. Hils på dem, når I støder på dem. De er der stadig. Martin er hos Nordea, f.eks. :-).

Efterskrift!

Jeg har sendt dette til Martin, Stig og andre fra dengang:

Kære alle sammen,

Utallige gange har jeg fortalt historier om TPI og DDE og de tidlige Oracle-dage. Nu har jeg så forsøgt at skrive det ned, som jeg tror jeg ved. Linket til min blog er nedenfor....

Det vil uden tvivl vise sig, at det meste af det ikke er korrekt, og det må I så fortælle mig, så jeg kan rette det. 

Det vil uden tvivl også vise sig, at der er masser af andre, skønne detaljer om denne epoke. Det må I også meget gerne fortælle om, så jeg kan tilføje det (hvis det ønskes - ellers lader jeg være).

Og endelig håber jeg på, at I vil sende det videre til de andre pionerer fra TPI-/DDE-dagene, inkl. resten af Martins hold, de gamle TPI-folk, og måske endda de få sekretærer mv., som havnede i Holland?

Jeg synes nemlig I fortjener ros.













Kommentarer

  1. Jeg blev jo ansat hos Oracle Europe Engineering Division i Nederlandene i 1988, og der var netop stadig to af de oprindelige sekretærer fra TPI tiden. Den ene hed Ruth Bojer, den anden Hanne, som jeg ikke kan huske efternavnet på. Der var afgjort stadig noget af ånden fra det lille firma tilbage i den afdeling, hvor jeg var.

    Jeg har en gang selv trykket hånd med Larry, det var til Gleaneagles konferencen i 1986 (http://cds.cern.ch/record/170403/files/cer-000081790.pdf?version=1), hvor vi vel skrev ca version 5. Der var jeg netop sammen med Martin Jensen, og det møde betød mit karriereskift til Oracle afdelingen hos DDE, hvor jeg så blev nummer 2! Der var slet ikke 10, som Mogens skriver ovenfor.

    Der er iøvrigt en anden krølle på historien om, hvad DDE kunne være blevet til. Min daværende chef's chef (som jeg desværre heller ikke husker navnet på) og jeg talte på et tidspunkt om netop DDE, og han udtrykte, at DDE sagtens kunne være blevet til meget mere, end de blev, og det var på Unix siden han talte om. Han var udmærket klar over, at DDE havde noget hardware, der var før sin tid, og mente at de helt misforstod deres potentiale, hvorved de blev overhalet af andre stolte europæiske computer leverandører som Nixdorf, Siemens, Olivetti, ICL, Philips og Bull.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Unknown (hvem du så end er) - mange tak. Det med "de 10" er hermed noteret. Men det endte da med at være nogle stykker, gjorde det ikke? Der var Birgitte, Steen og nogle flere, så vidt jeg husker... Og med hensyn til Unix og DDE: Det var en NUMA-arkitektur, og den var år forud for sin tid. Jeg mener at Sequent også satsede på det, ikke?

      Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten - jeg så et glimt på min telefon på et tidspunkt med en besked, der gik på, hvad vi egentlig lavede i Nordic Data Intelligence, men jeg har ikke kunnet finde den siden. Var det din, som du så fjernede senere? Hvis ja, så tag det roligt - vi ved godt, at vi laver lidt sjov og ballade, men det gør vi både fordi det bare er sjovt at lave noget andet, og fordi vi egentlig også synes det nogle gange tjener et godt formål (andre gange gør det ikke). Så du er velkommen til at re-poste, hvis det vitterligt var dig, der havde stillet spørgsmålet, og ellers beklager jeg forstyrrelsen :-).

      Slet
  3. Den "fyr" i Aalborg var min far. Jeres baggrundshistorie om Oracles introduktion til DK , omend underholdende, aldeles ukorrekt på alle punkter. Larry, af alle mennesker, kan godt læse et kort over Europa. Han var så tilgengæld superb til at læse mennesker, og læste Tom korrekt. Dette er skrevet i irritation over at jeres "hindsight is 20/20" syn på udviklingen ikke kunne forudses dengang. Dette gjorde Tom nu ganske fint fra sin kælder, hvor mit værelse var klods op af hans kontor.....Tom havde sin baggrund i Rovsing, Digital Equipment og Boeing. Han døde tragisk af en lille og ubehandlet blodprop i Afrika i 87. Mit livs mareridt. TPI blev solgt og kørte videre og blev til Corebit. Det gik vist ganske ok. I ved, ham fyren fra Aalborg. Et respektfuldt venlig hilsen og ønske om det samme i retur til hans navn.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Velkommen, min Steve Jobs-fyring - og de tre nye bikse...

Ny Offentlig Skat ...